Vad ingår i ett lektörsutlåtande?

Ett lektörsutlåtande kan vara viktigt att få innan man skickar in det till ett förlag. Under min tid på förlag, läste jag många manus som inte var tillräckligt färdiga för att gå vidare till utgivning. Oftast var det intrigen, karaktärerna eller språket som behövde bearbetas. Det jag fokuserar mycket på i mina utlåtanden, är att hitta författarens styrkor. Det är när en författare finner sin röst i manuset och lyfter denna, som gör texten unik.

I alla utlåtanden ingår ett telefonsamtal efter att manuset är återsänt till författaren. Vi diskuterar då eventuella frågor som dykt upp och pratar om manusets styrkor och utvecklingsområden. Författaren är alltid välkommen tillbaka med frågor under sin skrivprocess, då jag gärna håller regelbunden kontakt och hjälper till med små redigeringar eller funderingar.

Om du inte vet var ditt manus passar in, hjälper jag gärna till och tipsar om olika förlag och hur man bäst skickar in sitt manus.

Standardutlåtande

I utlåtandet ingår närläsning av bland annat:

  • Handling och teman
  • Intrig och sidointriger
  • Karaktärer och karaktärsutveckling
  • Bedömning av textens styrkor, svagheter och utvecklingsområden
  • Förslag på förändringar 

Det finns även andra aspekter som jag lyfter i mina utlåtanden, men ovannämnda punkter är i huvudfokus. Om det finns något du vill att jag tittar extra på, är det bara att meddela mig innan. I utlåtandet ingår inte korrekturläsning, om det inte är uppenbara stavfel. 

Kostnad: 
Fast pris: 2000 kr + 0,06 kr ord.  
(ex moms)

Barn- och ungdomsmanus

Utlåtanden av barn- eller ungdomsmanus ser ungefär likadana ut som ett standardutlåtande. Dock skiljer de sig i den mening att jag även kommenterar hur illustrationer korresponderar ihop med texten. Ibland ligger manusets styrka på illustrationerna, ibland hos texten.

Eftersom barn- och ungdomsmanus i regel är kortare, så står ingen summa utskriven då vi tillsammans kommer överens om ett pris.


Litet utlåtande

I ett litet utlåtande ingår hjälp med små redigeringar, korrektur och en punktlista över förslag och eventuella funderingar som uppstår i min läsning. Alltså kommer jag inte göra en närläsning på tyngre innehåll som till exempel karaktärsutveckling eller intrig. Detta utlåtande är till för de författare som upplever sig vara i slutskedet och vill ha en bra överblick på sitt manus innan de skickar vidare det till ett förlag. 

Ett telefonsamtal ingår även i detta utlåtande.


Vi kommer överens om ett fast pris. 

E-post